divendres, 22 de juny del 2012

EuroVegas turisme de qualitat?

Tenim una estructura turística bona, potser de les millors de tota la península ibèrica, una climatologia idònia i uns paisatges típics i magnífics. Ens falta producte per atreure turistes a Catalunya, però allotjaments, restaurants i empreses de serveis turístics gaudeixen d’un bon nivell.

Ara el Govern Català vol fer un EuroVegas, motius, mantenir un liderat turístic estatal i, fins i tot, passar a una posició estadísticament superior al nivell europeu. És important sortir en una estadística que no aporta riquesa al territori? Donarà feina, però només a una part del territori.

 Vist des del punt de vista de tècnic de turisme, un EuroVegas és un tipus de turisme que no aportarà res al conjunt de Catalunya. Només causarà un efecte de parc temàtic, donarà feina, si, però no a persones qualificades en turisme i preparades per vendre el territori. Un centre artificial que no té cap simbologia d’identitat catalana, que tot visitant que vingui es tancarà allà i no voltarà pel país, no coneixerà quina llengua es parla a Catalunya, i no coneixerà les tradicions típiques d’aquí, ni  la gastronomia de Catalunya. Això és turisme de qualitat? Això aportarà valor al nostre ric patrimoni? Això ajudarà a les petites  empreses turístiques de tot Catalunya? Això és una estratègia de dinamització del sector turístic? Això repartirà  riquesa per Catalunya? No, és un altre error d’aquells que Catalunya cometrà per l’avarícia del diner fàcil. Tret de la zona on es farà que podrà treure’n un rendiment econòmic, però a un preu paisatgístic, ecològic i social molt alt pel complex que s’hi farà. Atraurà especulació, promourà el diner fàcil i tot una sèrie de valors que no ajudaran al país. Aquest no és un model turístic que deixa riquesa al territori, i per riquesa s’entén a fer augmentar la renta per càpita de la població, no d’indrets determinats creant desigualtats. Un Euro Vegas aportarà un públic interessat en el diner, fer diner fàcil a través del joc, una gent no interessada en conèixer un territori.

 Què costa promoure el famós turisme de qualitat amb identitat? Potenciant, preservant i dotant de recursos les infraestructures de tot el ric patrimoni Català. Turisme no són diners ràpids, és  la mentalitat de tenir una idea de país, és l’orgull de potenciar i ensenyar el què som, les nostres particularitats. Turisme de qualitat no és un plat gran de disseny amb una mica de menjar al mig a un preu de 60€. No és un camp de golf d’alt Standing. No és un Hotel de 5 Estrelles. Turisme de qualitat és l’embelliment del territori: tenir els pobles, monuments i zones enjardinades, arreglades i netes. Un turisme basat en valorar el petit i gran patrimoni tangible i intangible del nostre país. Si es treballa en aquest sentit, amb el temps s’obté un territori ordenat, agradable, bell, on l’economia es diversifica i els diners es reparteixen entre la gran majoria de la població gràcies a les noves petites empreses o negocis que es van creant gràcies al pas d’aquests visitants. Actualment, no tenim una política territorial de turisme, paguem molt car la capitalitat i el centralisme de Barcelona, que desconeix les riqueses d’un estat català. Fem un Eurovegas, però serà més turisme de sol i platja, un Lloret 2, i no servirà per donar a conèixer la catalanitat i que som diferents de la resta d’Espanya. Mirem Escòcia, han sabut tenir un turisme de qualitat amb una identitat territorial,  tot venent cultura, orgull escocès i història. Això és turisme, és el que necessitem. Necessitem gent que ens vulgui conèixer. Deixem de buscar estadístiques i diner fàcil i construïm una nació, construïm una idea i orgull de territori, i els diners ja vindran, ja vindran.

 Què passarà el dia que facin un altre casino més gran a Europa. Llavors patirem. Ens ha passat amb el turisme de sol i platja, perquè no hem sabut posicionar-nos a través de la nostra identitat i ens tornarà a passar amb Euro Vegas. Treballem per potenciar els valors, venem la nostra cultura  que no la trobaran en cap altre lloc. Perquè els catalans som particulars, diferents, amb unes tradicions i un territori digne de visitar. Apostem per aquest turisme que ens enriquirà a la llarga les butxaques, ens enriquirà el cor, ens enriquirà l’esperit i ens aportarà que el món conegui Catalunya.


1 comentari:

  1. Impressionant escrit. S'hauria d'enviar a Palau perquè n'aprenguin...

    Quanta raó.

    ResponElimina